ATM: van CAD/CAM naar productie, via Microsoft Dynamics NAV en OffiPRO manufacturing

Dit artikel in PDF-formaat downloaden: klik hier.

ATM, gevestigd in Maaseik, is gespecialiseerd in productie op maat van kippers, opleggers, aanhangwagens en decoratieve metaalconstructies. De bestaande softwaresystemen, een boekhoudpakket en een maatwerkoplossing, konden door een gebrek aan integratie met het CAD/CAM systeem niet voldoende efficiëntie garanderen in een competitieve markt. ATM besloot vier jaar geleden om samen met informaticapartner Offimac uit Hasselt een geïntegreerde bedrijfsoplossing te implementeren op basis van Microsoft Dynamics NAV, in combinatie met de add-on oplossing OffiPRO manufacturing. De oplossing werd bovendien gekoppeld
aan het CAD/CAM systeem, zodat de uitgebreide en vaak complexe materiaallijsten voortaan rechtstreeks met één muisklik in het productiesysteem geïmporteerd en van daaruit volledig via NAV verder verwerkt worden. Dankzij het nieuwe systeem heeft ATM voortaan ook een betere controle over het voorraad-, aankoop- en planningsbeheer tijdens het ganse productieproces.

ATM, opgericht in 1900 door Jacques Tonnaer, produceerde in de beginjaren voornamelijk landbouwmachines en -wagens. Na de tweede wereldoorlog kende het bedrijf een sterke groei dankzij het bouwen van kipbakken op basis van Amerikaanse legervoertuigen. Vandaag produceert ATM voornamelijk kippers, opleggers en aanhangwagens. Een tiental jaar geleden ging het bedrijf diversifiëren en werd de divisie ATM Constructions opgestart, dat zich specialiseert in decoratieve metaalconstructies.

Overzicht
Land: België
Sector: Productie metaalverwerking

Profiel van ATM
ATM werd opgericht in 1900 en is gespecialiseerd in de productie van kippers, opleggers, aanhangwagens en
decoratieve metaalconstructies. Het bedrijf telt 110 werknemers en verhuisde in 2009 naar een nieuw bedrijfsgebouw in Maaseik.

Uitdaging
ATM werkte met een boekhoudpakket, aangevuld met een maatwerkoplossing voor het voorraadbeheer en de orderopvolging. Beide oplossingen waren niet met elkaar gekoppeld, wat de efficiëntie bij de afhandeling van de administratieve processen niet ten goede kwam.

Oplossing
ATM vond in Microsoft Dynamics NAV en de add-on module OffiPRO manufacturing de geschikte oplossing om haar ‘make-to-order’ productieprocessen van A tot Z te ondersteunen en de rentabiliteit van productieprocessen beter te controleren.

Voordelen

  1. Automatisch inlezen van stuklijsten uit CAD/CAM toepassing Pro/ENGINEER
  2. Efficiënter aankoopbeheer
  3. Betere controle over voorraad doorheen het productieproces
  4. Gebruiksvriendelijkheid en integratie met Microsoft omgeving
  5. Vlotte samenwerking met informaticapartner Offimac

Unieke producten op maat
Het productieproces bij ATM verloopt volgens het ‘make-to-order’ principe: een afgewerkte kipper is immers uniek en bestaat gemiddeld uit 800 tot 1.000 verschillende onderdelen en ‘assemblies’. Het is net dankzij haar knowhow in deze engineeringfase dat ATM het verschil kan maken ten opzichte van de concurrentie.

   

Iedere bestelling start dan ook met een CAD/CAM ontwerp dat door de designafdeling wordt gemaakt met behulp van het softwarepakket Pro/ENGINEER. Hieruit volgen materiaallijsten die op hun beurt een belangrijke basis vormen voor het aankoopbeleid van ATM: de juiste materialen dienen immers telkens aangekocht te worden aan de best mogelijke prijs. Vervolgens dient een hele stroom aan goederen en bijhorende administratieve processen te worden opgevolgd tot de aflevering van het afgewerkte product.

Qua informatisering beperkte de bedrijfssoftware van ATM zich in het verleden tot een boekhoudpakket, dat gecombineerd werd met een maatwerkoplossing voor het voorraadbeheer en de orderopvolging. Beide oplossingen waren niet met elkaar gekoppeld, wat de efficiëntie bij de afhandeling van de administratieve processen niet ten goede kwam in een markt die steeds concurrentiëler wordt.

Jef Claes, Financieel & Administratief Manager bij ATM: “Onze business wordt steeds competitiever, wat ons verplicht om te blijven investeren in de efficiëntie van onze bedrijfsprocessen, van het CAD/CAM ontwerp tot de uitvoering. In het verleden vormde het gebrek aan integratie tussen de CAD/CAM toepassing en de rest van de productieprocessen een belangrijke hinderpaal bij de verdere groei van het bedrijf. Het aankopen en klaarzetten van de juiste materialen bij de start van een productiefase ging gepaard met heel wat manuele invoer, waarbij Microsoft Word intensief werd gebruikt. Dat moest sneller en efficiënter.”

Microsoft Dynamics NAV en Offimac
Dat de nieuwe oplossing een standaardsysteem zou worden en geen nieuwe maatwerkoplossing, stond al meteen vast. ATM vergeleek een drietal standaardoplossingen en koos uiteindelijk voor Microsoft Dynamics NAV, dat het in een latere fase combineerde met de add-on module OffiPRO manufacturing van informaticapartner Offimac uit Hasselt.

“Microsoft Dynamics NAV was niet alleen gebruiksvriendelijk, maar bevatte bovendien een boekhoudmodule die 100% geïntegreerd was. En dat NAV naadloos samenwerkt met de Microsoft omgeving in het algemeen was mooi meegenomen. De keuze voor informaticapartner Offimac was ingegeven door het feit dat Offimac de specificiteit en noden van ons bedrijf snel kon inschatten en met een heel passende NAV-oplossing kon komen. Daarnaast was het ook mooi meegenomen dat we in dezelfde regio gelegen zijn en dat Offimac ook ICT-infrastructuur kon leveren. Zo kunnen we beroep doen op één totaalleverancier dicht bij ons bedrijf”, stelt Jef Claes.

OffiPRO manufacturing
In een eerste fase zorgde Offimac voor de implementatie van de standaardfunctionaliteiten van Microsoft Dynamics NAV. Al vrij snel volgde echter een nieuwe uitdaging: de finale doelstelling was immers om te kunnen beschikken over een coherent systeem van prijscalculatie tot productie.

Jef Claes: “Het systeem moest een oplossing bieden om complexe samengestelde producten te kunnen integreren in het orderbeheersysteem. Een eerste optie was het werken met een productconfigurator, maar dit bleek niet voldoende. De samengestelde artikelen uit het CAD/CAM systeem zijn immers veel meer gedetailleerd en complexer dan wat een configurator oplevert.”

Bij de verhuis van ATM naar de nieuwe kantoren in 2009, zorgde Offimac op twee dagen tijd voor de migratie van de hele ICT-infrastructuur. Meteen werd ook gezorgd voor de migratie naar Microsoft Dynamics NAV 5.0, en werd de add-on module OffiPRO eraan toegevoegd.

Met OffiPRO implementeerde Offimac een oplossing voor de ondersteuning van het ganse projectgeoriënteerde productieproces bij ATM: eenmaal de designafdeling een tekening heeft gemaakt in het CAD/CAM systeem Pro/ENGINEER, wordt deze omgezet in een materiaallijst die automatisch in Microsoft Dynamics NAV wordt geïmporteerd. Meteen vormt dit ook de basis voor het klaarzetten van de juiste materialen en het aansturen van het aankoopbeheer.

“Met OffiPRO en de integratie met het CAD/CAM systeem hebben we de basis gelegd voor een performant productie- en voorraadbeheer. Voortaan moeten we gegevens
slechts één keer in de software ingeven, van ontwerp tot facturatie.”
Jef Claes, Financieel & Administratief Manager bij ATM

 

“Kostprijscalculatie en controle over de rentabiliteit doorheen de ganse productieketen zijn voor een productiebedrijf als ATM cruciaal. Met OffiPRO en de integratie met het CAD/CAM systeem hebben we de basis gelegd voor een performant productie- en voorraadbeheer. Voortaan moeten we gegevens maar één keer in de software ingeven, van ontwerp tot facturatie”, aldus Jef Claes.

Uurregistratie
Per project wordt het voorziene aantal uren per afdeling in OffiPRO ingebracht. Bij de uitvoering van het project wordt het aantal effectief gepresteerde uren op weekbasis geregistreerd.

Jef Claes: “In de toekomst is het de bedoeling dat we dagelijks informatie van de Shop Floor in OffiPRO invoeren door de medewerkers uit te rusten met een scanner. Zo zullen we een nog betere opvolging garanderen van de productie en de rentabiliteit van ieder project."

Aanvaarding door de medewerkers
De overstap van een maatoplossing naar een standaardsysteem vergde van de medewerkers bij ATM een zekere aanpassing. Ze moesten immers overtuigd worden om extra handelingen uit te voeren zonder dat ze er zelf iets aan hebben en om steeds te denken in het belang van het grotere geheel.

“Eenmaal de medewerkers het voordeel inzagen voor het bedrijf, was de belangrijkste hinderpaal genomen. Onze technische mensen in de designafdeling staan vandaag zelfs te springen om het systeem nog intensiever te gaan gebruiken”, stelt Jef Claes.

Samenwerking met Offimac
Vandaag heeft ATM een licentie van Microsoft Dynamics NAV 5.0 in huis voor twintig gebruikers. De add-on module OffiPRO werd op amper drie maanden geïmplementeerd.

Jef Claes: “Offimac is een informaticapartner die perfect kan inschatten wat de klant precies nodig heeft, terwijl de communicatielijnen kort en informeel blijven. Wij hopen alvast dat deze samenwerking nog jarenlang zal duren.”

Iets voor u? Gratis advies? Online Demo? Geef een seintje!

Vul onderstaande in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op! Of bel Max op 0800 11 137!
Naam
*
E-mail
*
Telefoon
U wenst info over:
*
Vraag:

Klanten vertellen

"Offimac overtuigde ons met haar sterke software voor de Bouw. Na een succesvolle implementatie hebben wij ook heel onze hardware aan hen toevertrouwd. Alle ICT bij 1 partner: dat is gewoon makkelijk, goedkoop én efficiënt."

Quote
Christophe Suerickx
CEO
Group Suerickx

"Projecten en techniek zijn de kern van onze business, maar finaal draait het om de centen. Dankzij Offimac weten we op elk moment waar we staan, op elk niveau."

Quote
Erwin Bobbaerts
Bestuurder
Louis Stevens & Co

"Offimac zijn bescheiden Limburgers. Maar hun aanpak, implementatie en support zijn gewoon top."

Quote
Op aanvraag
IT-manager
NAV klant die overstapte naar Offimac

"Dankzij de Microsoft Dynamics NAV-oplossing van Offimac zijn we verder kunnen groeien zonder extra personeel aan te werven. Er staat een pak minder cash vast, binnen het kwartier kan ik een volledige winkel auditen én optimaliseren, doorbestellen gaat supersnel en ik kan zeer snel trends detecteren. Bijzonder efficiënt."

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Dankzij Microsoft Dynamics NAV en Offimac konden we 5 man uitsparen in orderverwerking. Dat is een jaarlijkse besparing van 10% in personeelskosten!"

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Voor de prijs van een middenklasse wagen heb ik dankzij Offimac een heel efficiënt bedrijf gekregen. Dit is een investering die me elke dag geld opbrengt."

Quote
Niels Bollen
Directeur
Nibotechnics

"CAD/CAM-gegevens worden automatisch geïmporteerd in ons ERP-systeem, en van daaruit verder gebruikt voor alle productie- en logistieke processen. Dat is efficiënt productiemanagement, zonder dubbel werk of extra administratie."

Quote
Jef Claes
Financieel directeur
ATM

"Dankzij Microsoft Dynamics NAV van Offimac sparen we massa's tijd uit. Klanten worden sneller en correcter bediend en kunnen tot op het laatste moment wijzigingen doorgeven, waardoor zij heel tevreden zijn over onze service."

Quote
Giovanni Oliveri
General Manager
Louis Widmer Benelux

"Microsoft Dynamics NAV ERP van Offimac is het overkoepelend softwareplatform dat ons toelaat al 10 jaar onafgebroken 30% per jaar te blijven groeien."

Quote
Wido Bourel
General Manager
Rajapack Benelux

"Met Offimac-software plannen en leveren wij jaarlijks meer dan 20.000 service- en installatiebeurten doorheen gans België. Met succes."

Quote
Jean Paul Van Kerkhoven
CEO
Aquacare International

"Of het nu gaat om projectbeheer, productie, documentbeheer of managementrapportering, Offimac is een IT-bedrijf dat onze noden perfect begrijpt en invult."

Quote
Nadia Jansen
CEO
Building Group Jansen

"De mensen van Offimac zijn net zoals wij ondernemers. Met hun software sturen wij heel ons bedrijf aan, van order intake naar productie- en capaciteitsplanning, logistiek, transportplanning, facturatie, etc."

Quote
Robert Zegveld
Commercieel directeur
E-MAX Aluminium

"Omdat we zelf geen IT-afdeling in huis hebben, is het voor ons belangrijk met een IT-partner te kunnen samenwerken met korte communicatielijnen en snelle reactietijden. Offimac is zulk een partner."

Quote
Serge Tremblez
General Manager
Eurorent