Terug naar blog

ERP is vandaag de dag dan ook een veralgemeende term voor bedrijfssoftware voor administratie en planning, toepasbaar op vele afdelingen en in vele sectoren en lang niet alleen voor productiebedrijven.


Naast standaard software zijn er voor ERP meestal ook tal van sectorspecifieke modules verkrijgbaar, die er voor zorgen dat de ERP nog sneller en goedkoper op maat van uw processen gestandaardiseeerd kan worden. ERP is dus zeker niet meer alleen voorbehouden voor de wereld van productie, maar is vandaag gemeengoed in heel wat bedrijfstakken en bij organisaties van klein tot groot.


Enkele voordelen van ERP-systemen

 • Integratie brengt geld op: de samenhang tussen processen wordt naadloos ondersteund. Er is geen eilandautomatisering meer.
 • Procesgericht = beter: in plaats van ondersteuning van activiteiten in afdelingen, richt ERP zich op de bedrijfsprocessen die binnen de hele onderneming (en daarbuiten) plaatsvinden. Dit zien we ook terug in de zogenoemde workflow toepassingen die ERP biedt. 
 • Open voor integratie: ERP kan met andere systemen communiceren, zoals CRM-software. 
 • Vooruitstrevend: de innovatie die door ERP-leveranciers wordt verricht is dermate omvangrijk dat een bedrijf dat ERP in gebruik heeft erop kan rekenen dat de functionaliteit steeds verder zal worden uitgebouwd.  
 • Sectorgericht: ERP-leveranciers zorgen ervoor dat hun software verschillende branches ondersteunt. Deze ondersteuning, industry solutions genoemd, wordt steeds verder uitgebouwd.
 • Internationalisering is makkelijker: ERP werkt over locaties, bedrijven, maar ook over landsgrenzen heen. Voor multinationals een ideale oplossing omdat gegevens van alle vestigingen moeten worden geconsolideerd. Daardoor kunnen klanten internationaal standaardiseren op 1 ERP-platform i.p.v. voor elk land aparte software te moeten kopen, aanleren en onderhouden.
 • ERP is een totaalsysteem: u koopt een ERP systeem bij één leverancier meestal als een totaaloplossing. Dit betekent dat je slechts met één partij hoeft te onderhandelen bij de aanschaf ervan. Je hebt ook een duidelijk aanspreekpunt ingeval zich problemen in de software voordoen.
 • Door de uniformiteit in de techniek is het ERP systeembeheer optimaal efficiënt.
 • Consistentie gebruikersinterface en –ervaring: door de consistentie in de gebruikersinterface is het relatief eenvoudig voor een gebruiker nieuwe functionaliteiten van de ERP te gaan gebruiken. Iemand die naar een andere functie wordt overgeplaatst, herkent al gauw zijn nieuwe ERP-systeem.


Nadelen van ERP software

Enkele van de geciteerde nadelen van ERP software zijn:

 • Kosten: ERP brengt kosten met zich mee. Maar de kosten van licenties zijn de laatste jaren sterk afgenomen. En dankzij cloud ERP kan u momenteel ook veel ERP software op maandbasis huren. De instap in ERP werd door de meeste fabrikanten dus ook echt haalbaar gemaakt voor elke organisatie van klein tot groot.
 • Lange implementaties: het implementatietraject is vaak lang. Maar ook hier is verbetering. Want er zijn ook versnelde implementatietechnieken beschikbaar. Hierbij wordt bij de implementatie gekozen voor ‘best practices’ waardoor een arbeidsintensieve inrichting van de software gedeeltelijk vervalt. In dat geval wordt de organisatie (c.q. de bedrijfsprocessen) dus gedeeltelijk aangepast aan de software. Met name voor kleinere ondernemingen is zo’n oplossing zeer welkom. Voor het midden- en kleinbedrijf duurt de implementatie meestal zo’n drie tot zes maanden, afhankelijk van de complexiteit.
 • Maatwerk: ERP blijft een van oorsprong standaardoplossing; de gebruiker zal soms water bij de wijn moeten doen ten aanzien van zijn eisenpakket. Maatwerk is in het algemeen veel duurder dan standaardsystemen. Met name (min of meer frequente) aanpassingen die aan de maatwerksoftware moeten worden uitgevoerd, zijn zeer kostbaar. Maar de meeste ERP-systemen laten maatwerk in de standaardsoftware zelf meestal ook wel toe.


Terug naar blog

Iets voor u? Meer weten? Online Demo? Mail of bel 0800 11 137

Vul onderstaande in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op! Of bel Max op 0800 11 137!
Naam
*
E-mail
*
Telefoon
U wenst info over:
*
Vraag:

Klanten vertellen

"Voor de prijs van een middenklasse wagen heb ik dankzij Offimac een heel efficiënt bedrijf gekregen. Dit is een investering die me elke dag geld opbrengt."

Quote
Niels Bollen
Directeur
Nibotechnics

"Offimac overtuigde ons met haar sterke software voor de Bouw. Na een succesvolle implementatie hebben wij ook heel onze hardware aan hen toevertrouwd. Alle ICT bij 1 partner: dat is gewoon makkelijk, goedkoop én efficiënt."

Quote
Christophe Suerickx
CEO
Group Suerickx

"Dankzij Microsoft Dynamics NAV van Offimac sparen we massa's tijd uit. Klanten worden sneller en correcter bediend en kunnen tot op het laatste moment wijzigingen doorgeven, waardoor zij heel tevreden zijn over onze service."

Quote
Giovanni Oliveri
General Manager
Louis Widmer Benelux

"Microsoft Dynamics NAV ERP van Offimac is het overkoepelend softwareplatform dat ons toelaat al 10 jaar onafgebroken 30% per jaar te blijven groeien."

Quote
Wido Bourel
General Manager
Rajapack Benelux

"CAD/CAM-gegevens worden automatisch geïmporteerd in ons ERP-systeem, en van daaruit verder gebruikt voor alle productie- en logistieke processen. Dat is efficiënt productiemanagement, zonder dubbel werk of extra administratie."

Quote
Jef Claes
Financieel directeur
ATM

"Offimac zijn bescheiden Limburgers. Maar hun aanpak, implementatie en support zijn gewoon top."

Quote
Op aanvraag
IT-manager
NAV klant die overstapte naar Offimac

"Met Offimac-software plannen en leveren wij jaarlijks meer dan 20.000 service- en installatiebeurten doorheen gans België. Met succes."

Quote
Jean Paul Van Kerkhoven
CEO
Aquacare International

"Dankzij Microsoft Dynamics NAV en Offimac konden we 5 man uitsparen in orderverwerking. Dat is een jaarlijkse besparing van 10% in personeelskosten!"

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"De mensen van Offimac zijn net zoals wij ondernemers. Met hun software sturen wij heel ons bedrijf aan, van order intake naar productie- en capaciteitsplanning, logistiek, transportplanning, facturatie, etc."

Quote
Robert Zegveld
Commercieel directeur
E-MAX Aluminium

"Omdat we zelf geen IT-afdeling in huis hebben, is het voor ons belangrijk met een IT-partner te kunnen samenwerken met korte communicatielijnen en snelle reactietijden. Offimac is zulk een partner."

Quote
Serge Tremblez
General Manager
Eurorent

"Dankzij de Microsoft Dynamics NAV-oplossing van Offimac zijn we verder kunnen groeien zonder extra personeel aan te werven. Er staat een pak minder cash vast, binnen het kwartier kan ik een volledige winkel auditen én optimaliseren, doorbestellen gaat supersnel en ik kan zeer snel trends detecteren. Bijzonder efficiënt."

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Projecten en techniek zijn de kern van onze business, maar finaal draait het om de centen. Dankzij Offimac weten we op elk moment waar we staan, op elk niveau."

Quote
Erwin Bobbaerts
Bestuurder
Louis Stevens & Co

"Of het nu gaat om projectbeheer, productie, documentbeheer of managementrapportering, Offimac is een IT-bedrijf dat onze noden perfect begrijpt en invult."

Quote
Nadia Jansen
CEO
Building Group Jansen